Mart 15, 2010

Hayatın Amaçı

Evde tekim ve gene başladım düşünmeye.Yalnız kalınca böle çıldırıyorum ben, aslında her zaman kafamda olan bişeyi yazmaya karar verdim.Hayatın amacı ne? Neden yaşıyoruz ki biz? Hede hödö ? İşte bu var ya dünyadaki en felsefik soru kesinlikle ve bence insanların kendilerine sordukları tek ortak soru, öle değilse de öle olmalı..Yani ‘’ye, iç, sıç’’ mantığında bi öküz değilseniz sormalısınız bunu kendinize.Öküzseniz zaten her hayvanda aynı olan içgüdüyle yanıtlayabilirsiniz bu soruyu, hayatın amacı genlerini sonraki nesile aktarmaktır.

Neyse, insana dönelim.Dış etkenler sürekli değişim halinde ve bu sebeple bizim de düşüncelerimiz tam bi tutarsızlık içinde.Mesela, ben küçükken amacımızın tarihe geçmek olduğunu sanıyordum, eğer senden sonrakiler senin ismini bilmiyecekse yaşamın ne önemi vardı ki, birileri bilmeliydi ouz diye biri yaşamış demeliydi, insanlar nasıl atatürke, fatih sultana saygı duyuyosa bana da duymalıydı.yıllar geçtikçe bunların bi çocuğun kafasındaki iyimser şeler olduğunu anladım.Şimdiki düşüncemi yazının sonunda sölicem ama onun da yaşadıkça değişeceğine eminim.

Şimdi, aslında kesin cevap verecek bi merci varsa bu dindir, su götürmez bi gerçek bu.Dünya bi yanılsama ve sonsuzluk öteki hayattaysa yanıt burda gizli.Ama işte orda da bazı cevapsız sorular kalıo, tam herşeyiyle bilmiyorum tüm islamı ama kafamda boşluklar oluo sürekli ben de bazen bağnazlığa kaçıyorum doğrusu bundan dolayı.Şimdilik cevabım burda değil.

Etrafıma bakıyorum, artık çocuklar yok etrafımda, kişiliklerini oluşturmuş kişiler var, en azından öle olmalı en ufağı 18 yaşında karşımdakilerin.Kendi tespitime göre, kimisinin amacı iyi bir iş, bolca para.Kimisi evlenip, etliye sütlüye dokunmadan yaşayıyım diyo.Bazısının tek amacı eğlenmek, sadece eğlenmek.Kimisi zaten düşünmüyo, ot gibi gelip gidiyo ki çok var galiba bunlardan.Hepsi yetişme tarzında, kafalarındaki profilde kendilerine bi yol çizmişler.

Düşünüyorum sokaktan geçen insanlara sorsak ne cevap verirler diye, - referansımı ekşisözlük yapıorum kusura bakmayın- heralde aşık olmak derler.doru kişiyi bulmak, hayatını birlikte geçirip de pişmanlık duymıcan kişiyi bulmak.. Zaten tüm erkeklerin ortak konuşması kızlar, kızlarında erkekler deil mi?Gayet net bi cevap olabilir aşk, hatta o bile diyebilirim kendi adıma ama içindeki cinsellik dürtüsü biraz beni caydırıyor.Neyse para, pul, şöhret, aşk, aile kurmak, çocuklar vs... Hepsinin ortak noktasına bakıyorum; mutluluk ! herkes farklı şeler istese de eninde sonunda mutlu olmak istiyor.Soruyu hayatın anlamı deil de amacı diye sordum çünkü anlam, amaçtan meydana geliyor ve herkes kendine farklı farklı yollar çiziyor mutlu olmak için.

Şimdi, ben de amacın mutluluğa ulaşmak olduğunu düşünüyorum ama farkım eğer farksa tabi salt mutluluğa ulaşmak.Yani kesin bi sınırı, bi hedefi olmamalı mutlu olmanmın, 10 gün sonra 19 yaşına gircek olan kafam diyor ki şudur hayatın amacı; eğer ölürken son bi cümlem hakkım olursa ‘’boktan bi hayatım oldu’’ dememeliyim.Kötülüklerimi, pişmanlıklarımı, iyiliklerimle yaşadığım güzel anlarla dengelemeliyim, herşeyi tatmalıyım, hedonist olmalıyım belki biraz.Ama en sonunda kendime diyebilmeliyim ki iyi bi insandım, iyi yaşadım!

Eh, dünyanın en felsefik sorusu dediğim soruya yarım saatte yazdığım yazıyla cevap veremem tabii ki, dediğim gibi yaşadıkça değişiyo cevabım zaten her bi bok sürekli bi değişim halinde. Neyse one more cup of coffee çaldı tam 8 kere bu yazı yazılırken, son günlerimin soundtracki bu parça, sıkılamadım da bi türlü, dinlemeyen dinlesin bence, bu kadar.

1 yorum:

  1. usta tecrübelerime dayanarak bir kaç şey söylemek istiyorum.Hayatın amacı yaşam süresi içinde sürekli değişir.Hayatın anlamı ise tektır ama o da anladığın kadarıyla değişir .d olayısıyla hayatın anlamını bulmak hiçte kolay değildir.bulduğunu sandığın noktada başka bir anlam doğduğunu görürsün.bir insan olarak yapmamız gereken şey hayatın anlamını aramaktır bulamazsakta.bir hikayeyle bitireyim.lokman hekim aras nehrinden aşağiya doğru giderken bir çoban seslenmiş"lokman hekim nere,lokman hekimde sonsuz hayatı aramaya çoban sonsuz hayat yokki!lokman hekimde sonsuz hayat yoksa aramaktamı yok demiş.çoban olmaman dileğiyle.

    YanıtlaSil